Перший в Україні Кваліфікаційний центр інформаційних технологій та кібербезпеки розпочав сертифікацію спеціалістів

25.07.2024 14:56

20 червня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України відкрила перший Кваліфікаційний центр інформаційних технологій та кібербезпеки. 

Мета Кваліфікаційного центру - впровадження сучасної системи професійної сертифікації кіберспеціалістів, яка дозволить узгодити відповідність знань, навичок та компетенцій фахівців з кібербезпеки із нинішніми потребами ринку в Україні. 

«Наша мета – це формування спроможного, систематизованого та професійного ринку праці України в галузі кібербезпеки з урахуванням кращих світових практик. Ми дякуємо Агентству США з міжнародного розвитку за фінансову підтримку, яка дозволила придбати обладнання та програмне забезпечення для Кваліфікаційного центру», - зауважив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Уже зараз фахівці можуть підтвердити свої навички та компетенції у Кваліфікаційному центрі за двома новими професійними стандартами у сфері кібербезпеки  - “Розробник безпеки інформаційних систем” та “Адміністратор безпеки мережі та систем”. В подальших планах Кваліфікаційного центру ДержНДІ розширення акредитаційного переліку ще на 9 кваліфікацій. Серед них: "Аудитор системи менеджменту інформаційної безпеки", Фахівець з реагування на інциденти кібербезпеки" тощо.

«Відкриття Кваліфікаційного центру є кульмінацією допомоги та підтримки від Проєкту USAID Кібербезпека у розробленні та впровадженні Національної рамки професійних стандартів із кібербезпеки, яку реалізує Держспецзвʼязку. Зміцнюючи кадровий потенціал України у сфері кібербезпеки разом з партнерами, ми підвищуємо захист України у кіберпросторі» – зазначив керівник Проєкту USAID Кібербезпека Петро Матіяшек. 

«Кваліфікаційний центр сприятиме тому, аби фахівці державних установ та об’єктів критичної інфраструктури були кваліфіковані згідно з сучасними стандартами. Впевнений, що це значно підвищить нашу стійкість у майбутніх кібератаках на такі об’єкти. Хочу подякувати команді Держспецзв'язку за професійність, а також Агентству США з міжнародного розвитку за те, що завжди підтримуєте Україну на цьому шляху» – сказав народний депутат України Олександр Федієнко.

Нагадуємо, що нові професійні стандарти з кібербезпеки, які було розроблено за підтримки Проєкту USAID "Кібербезпека критично важливої інфраструктури України", містять опис необхідних навичок, знань та компетенцій, яких потребують фахівці з кібербезпеки на відповідних посадах. Водночас вони враховують кращі світові практики та досвід Cybersecurity Workforce Framework USA (NICE NIST 800-801) та Європейської рамки навичок з кібербезпеки (European Cybersecurity Skills Framework/ECSF ENISA).

https://cip.gov.ua/ua/news/the-first-information-technology-and-cybersecurity-qualification-center-in-ukraine-has-started-operations


| Всі новини

Контакти