Ставка на освіту: Україна посилює стійкість у кіберпросторі через професійну підготовку

10.03.2024 16:01

Розвиток системи підготовки фахівців та професійної сертифікації кадрів в галузі безпеки інформації та кіберзахисту — актуальне завдання для посилення кіберстійкості України. Про це, виступаючи на Київському міжнародному форумі з кібербезпеки, сказав заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Він підкреслив, що повномасштабному вторгненню росії в Україну передували кібератаки на державні, банківські та інші установи, критичну інфраструктуру. Наша країна фактично стала майданчиком російських кібероперацій та набула значного досвіду протидії ворожим атакам у кіберпросторі. Однак, враховуючи тенденції до збільшення таких атак, в Україні відчутний дефіцит кваліфікованих кадрів у сфері кібербезпеки. Одним із базових шляхів розв'язання цієї задачі, є необхідність створення системи професійної підготовки та сертифікації кадрів відповідно до професійних стандартів.

«До 2021 року, в Україні були лише дві професії в галузі кібербезпеки, цього було критично мало для того, щоб відповідати сучасним реаліям інформаційного протиборства у кіберпросторі. Саме тому Держспецзвʼязку формує Національну рамку кваліфікації з кібербезпеки України, відтак протягом 2021-2023 років було внесено до державного класифікатора професій – 27 сучасних професій. Також, протягом 2023-2024 року, робочими групами при Держспецзвʼязку розроблено 21 відповідний професійний стандарт. Це завдання було виконано, враховуючи потреби ринку праці у сфері інформаційних технологій та їх безпеки», — зазначив заступник голови Держспецзвʼязку Олександр Потій.

Формування власної Національної рамки кваліфікації України у сфері кібербезпеки, є складною державною задачею, яка потребує негайних організаційно-правових дій всіх ланок виконавчої влади та всього суспільства в цілому.

Розробка та впровадження Національної рамки кваліфікації у сфері кібербезпеки проводиться Держспецзвʼязку у п’ять етапів: 

  • на першому етапі реалізації – у 2022-2023 році до класифікатора професій ДК – 003: 2010 внесені 27 нових професій у сфері кібербезпеки;
  • другий етап – підготовка професійних стандартів – на січень 2024 року, країна вже має 21 професійний стандарт у сфері кібербезпеки;
  • третій етап – створення кваліфікаційних центрів, які підтверджуватимуть фаховий рівень у відповідності професійній кваліфікації;
  • четвертий  етап – імплементація професійних стандартів до освітніх програм підготовки студентів у закладах вищої освіти;
  • п’ятий етап – формування Національної рамки кваліфікацій у сфері кібербезпеки, а саме: розробка та імплементація в суспільство, безпосередньо самої рамки кваліфікацій з урахуванням сформованих професійних категорій (класифікації організаційної структури, що мають загальні основні професійні функції у сфері кібербезпеки), професійних площин та відповідних їм кваліфікацій, компетентностей тощо.

Система професійної стандартизації та Національна рамка кваліфікацій у сфері кібербезпеки розробляється на основі імплементації рамок кваліфікацій Cybersecurity Workforce Framework USA (NICE NIST 800-801) та Європейської рамки навичок з кібербезпеки (European Cybersecurity Skills Framework/ECSF ENISA). Національна рамка кваліфікацій у сфері кібербезпеки України повинна враховувати вимоги ринку праці до компетентностей працівників, а також бути нормою, яка гармонізує чинне законодавство сфери вищої освіти й соціально-трудових відносин, сприяти національному та міжнародному визнанню кваліфікацій, здобутих в Україні, налагоджувати ефективну взаємодію всіх напрямів розвитку суспільства.

https://cip.gov.ua/ua/news/stavka-na-osvitu-ukrayina-posilyuye-stiikist-u-kiberprostori-cherez-profesiinu-pidgotovku 


| Всі новини

Контакти