Створення Кваліфікаційного центру IT та кібербезпеки: фахівці ДержНДІ розробили платформу автоматизованої системи комп’ютерного тестування

06.11.2023 09:58

Триває робота над посиленням кадрового потенціалу у сфері інформаційної та кібербезпеки. У межах реформи в Україні будуть впроваджені нові професійні стандарти та створена мережа незалежних кваліфікаційних центрів – як державних, так і приватних. У них фахівці зможуть підтверджувати рівень своїх знань, навичок та компетенцій.

Перший Кваліфікаційний центр запрацює на базі Держспецзв’язку. Він уже здобув відповідну акредитацію, тривають роботи щодо організаційно-технічного та методичного забезпечення його функціонування. Серед іншого, фахівці Державного науково-дослідного інституту технологій кібербезпеки та захисту інформації – провідної наукової установи Держспецзв’язку – розробили власну платформу автоматизованої системи комп’ютерного тестування, яку можна буде використовувати в Центрі для проведення процедур присвоєння / підтвердження кваліфікацій відповідно до профстандартів.

Пройшла апробацію система комп'ютерного тестування за профстандартами, які були затверджені у 2022 році, за професійними кваліфікаціями «Розробник систем захисту інформації», «Провідний розробник систем захисту інформації», «Молодший адміністратор мереж і систем», «Адміністратор мереж і систем», «Провідний адміністратор мереж і систем», «Фахівець з захисту інформації», «Провідний фахівець з захисту інформації».

«Платформа розроблена на основі останньої версії ПЗ Moodle 4.2.1+ (модульне об'єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище) та ПЗ ALMONDB. Ми вже пересвідчилися, що вона ефективно працює. Зокрема, апробовувати її нам допомагали студенти Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського та КНУ ім. Шевченка», – зазначає учений секретар ДержНДІ технологій кібербезпеки та захисту інформації Олександр Юдін.

Головний науковий співробітник ДержНДІ Сергій Бучик додає, що платформа має низку суттєвих переваг. Серед них – можливість формувати 15-16 типів тестових завдань, здатність завантаження рисунків, відео- та аудіоматеріалів. «Окрім того, платформа має зрозумілий інтерфейс. Після створення тестів є можливість їх переглянути. Також є потужна система оцінювання якості тестів на основі аналізу статистичних характеристик – тобто в подальшому в запитання можна вносити зміни, покращуючи їхню якість, тощо», – наводить приклади Сергій Бучик.

Нагадаємо, у Кваліфікаційному центрі також використовуватимуть сучасні технологічні рішення від відомої міжнародної компанії CYBER RANGES, з якою у квітні 2023 року Держспецзв’язку уклала меморандум про співпрацю.

Довідково:

  • Від 2021 року Держспецзв'язку працює над реформуванням системи підготовки кадрів у сфері кібербезпеки з урахуванням вимог сучасного ринку, а також найкращих міжнародних підходів та досвіду.
  • У 2022 році за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» були розроблені та затверджені перші шість нових професійних стандартів у галузі кібербезпеки.
  • У 2023 році розроблені проєкти ще 15 нових профстандартів. Вони пройшли публічне обговорення та невдовзі будуть затверджені.
  • В межах реформування до державного класифікатора професій вперше за багато років були додані зміни та нові професії у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки (зараз їх у  класифікаторі 27).

https://cip.gov.ua/ua/news/stvorennya-kvalifikaciinogo-centru-it-ta-kiberbezpeki-fakhivci-derzhndi-rozrobili-platformu-avtomatizovanoyi-sistemi-komp-yuternogo-testuvannya


| Всі новини

Контакти