Національне агентство кваліфікацій внесло до Реєстру кваліфікацій відомості щодо нових шести професійних стандартів у галузі кібербезпеки

06.01.2023 15:02

Національне агентство кваліфікацій поінформувало Адміністрацію Держспецзв’язку про внесення до Реєстру кваліфікацій відомостей щодо професійних стандартів «Розробник систем захисту інформації», «Адміністратор мереж і систем», «Фахівець сфери захисту інформації», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», «Фахівець з питань безпеки (інформаційно-комунікаційні технології)», «Інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки». 

Внесення цих профстандартів до Реєстру кваліфікацій означає, що відтепер заклади вищої освіти можуть використовувати ці стандарти для вдосконалення освітніх програм та запровадження спеціалізації, а самі фахівці та роботодавці – для оцінки відповідності рівня знань, умінь та навичок актуальним потребам галузі.  

«Держспецзв'язку продовжує системно реформувати професійну освіту України в галузі кібербезпеки. Ми працюємо над запровадженням найкращих світових освітніх практик, враховуючи досвід Європейської рамки кваліфікації та американської Стратегічної освітньої ініціативи у сфері кібербезпеки, які відповідають стандартам в ЄС та США», – зазначив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.  

Нагадаємо, до державного класифікатора професій уперше за багато років були внесені зміни та додані нові професії у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки. Загалом тепер їх у класифікаторі 27. Також цього року за ініціативою Держспецзв’язку були розроблені та у листопаді затверджені шість нових професійних стандартів у сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки. У 2023 році Держспецзв’язку планує розробити профстандарти для 14 інших нових професій, внесених до класифікатора.

Перші шість професійних стандартів були розроблені за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Зараз триває робота над розробленням ще низки професійних стандартів, а від наступного року в Україні мають зʼявитися незалежні кваліфікаційні центри, де фахівці, які здобули освіту в закладах формальної освіти або самостійно, зможуть підтвердити відповідність своїх знань, навичок та компетенцій посадам, на які претендують.


| Всі новини

Контакти