Посилення кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки: нові профстандарти допоможуть вирішити проблему нестачі фахівців і зміцнити кіберстійкість держави

06.01.2023 14:09

Питання реформування системи підготовки професійних кадрів у сфері кібербезпеки для України назріло давно. А внаслідок повномасштабної війни росії проти України, яка триває зокрема і в кіберпросторі, значно загострилося. На ринку бракує фахівців із навичками і кваліфікацією, які відповідали би сучасним вимогам роботодавців. 


Цього тижня представники Держспецзв’язку, інших суб’єктів національної системи кібербезпеки України, Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», міжнародні експерти обговорили перспективи реформ та подальші плани щодо підготовки фахівців під час Круглого столу «Формування національної рамки кваліфікації з кібербезпеки».

Заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій у межах заходу презентував Концепцію розбудови кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки та зазначив, що головна її мета – побудова та розвиток сталої екосистеми освіти, професійного навчання та трудового ресурсу.

«Маємо чотири стратегічні пріоритети. Перший – це утвердження в суспільстві культури кібербезпеки. Для нас важливо мати поінформоване та обізнане населення, що володіє базовими навичками безпечної поведінки у кіберпросторі. Другий – це розбудова сталої системи підготовки кадрів у сфері формальної освіти: з навчальних закладів мають виходити кваліфіковані фахівці. Третій – розбудова системи професійної підготовки, розвиток трудового ресурсу. Та четвертий – це посилення кадрового потенціалу і формування кадрового резерву основних суб’єктів Національної системи кібербезпеки», –  зазначив Олександр Потій.

Особливу увагу заступник голови Держспецзв’язку зосередив на питанні розбудови системи професійної підготовки та розвитку трудового ресурсу, у вирішенні якого важлива роль належить новим профстандартам.

Нагадаємо, минулого року до державного класифікатора були додані 17 нових професій у галузі кібербезпеки. А цього року для шістьох із них Держспецзв’язку разом з експертами та за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» розробила нові професійні стандарти. Наприкінці листопада вони були затверджені. Зокрема, йдеться про професії розробника систем захисту інформації, адміністратора мереж і систем, фахівця сфери захисту інформації, аналітика з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем, фахівця з питань безпеки та інструктора-методиста з інформаційної безпеки та кібербезпеки.

«При розробленні професійних стандартів та під час внесення нових професій до державного класифікатора ми враховуємо як вимоги ринку праці України, так і  рекомендації Стратегічної освітньої ініціативи США NICE та Агентства ЄС з кібербезпеки ENISA. Запровадження нових профстандартів дозволить суттєво посилити і якість освіти, і кадровий потенціал у сфері кібербезпеки», – наголосив Олександр Потій.

Серед найближчих планів – підготовка профстандартів для інших професій у галузі кібербезпеки. А також – створення системи кваліфікаційних центрів, де фахівці зможуть підтверджувати відповідність своїх знань та навичок посадам, на які претендують або які обіймають.


| Всі новини

Контакти